Monday, September 7, 2009

The Best Popiya Basah

Dah lama sgt abahsyasya nak makan popiya basah neneksyasya ni (nenek atun)..

Popiya ni memang the best! kalah S. Ali punya popiya...
popiya basah crispy kat Alamanda tu pun tak sesedap neneksyasya punya..

bahan2 dalam popiya tu biasa2 aje tapi cara menyediakannya membuatkan rasa dia sedap..lain dari yang lain..

org yang makan popiya ni buat pertama kali mesti akan tengok isi popiya tu dan berkata di dalam hati..." apa dia letak dalam ni ye?"

dulu sebelum pencen, neneksyasya jual popiya ni kat geng2 opis dia...so bila dah pencen, ramai la yg kecewa sebab dah tak dapat makan..

abahsyasya dah suruh mamasyasya blaja buat popiya ni, tapi nak buat kulitnya amatlah susah! bukan calang2 org yang boleh buat kulit popiya ni..salah buat kulit tu akan jadi keras atau jadi macam kulit kuih ketayap

abahsyasya sendiri penah cuba sampai melecur tangan...

mamasyasya tengah sapu sos special..
nak masak kuah ni pun berjam2 kata neneksyasya
kelihatan juga di situ sayuran yang digunakan sebagai inti

ha..tangan mamasyasya tu sedang mencekau "secret ingredients"
yang membuatkan popiya ni crispy dan sedap

cara nak letak sos dan bahan2 pun kene betul, baru bila makan
akan datang feel dia

siap digulung...nanti abahsyasya nak jual.....
2 singgit

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP